Kun joskus työnohjaajana puhuin työnohjauksessa itsemyötätunnosta jakautui työnohjauksen porukka nopeasti kahteen leiriin. Osa koki sanan olevan yksisarvispölyllä kuorrutettua hölynpölyä, joka saa yökkäilemään glitteriä ja osa nyökytteli vakaan päättäväisenä. Mutta miksi itsemyötätunto on tärkeää ja miksi sen olisi hyvä aiheuttaa muutakin kuin oksetusreaktiota?
Kuvittele tilanne, että mokaat. Sitähän sattuu ja kaikille. Usein ruoskimme itseämme mokaamisesta tai virheistä uskomattoman lahjakkaasti. Miten saatoin tehdä noin typerän virheen? Miksi en osannut toimia paremmin? Vielä illalla mieltä saattaa kaivella tehty moka ja sen seuraukset. Lohduttavat työkavereiden sanatkaan ei vaakakupissa paina, koska juuri tämä mokahan voi suistaa maailman radaltaan ja aiheuttaa vaikka mitä katastrofeja. Kuvittele seuraavaksi tilanne, jossa työkaveri mokaa. Alatko sättimään häntä, ehkä syyttelemään? Huudatko hänelle vihaisena ja syyllistät häntä koko päivän luoden kiukkuisia katseita samalla tuhahdellen? Niinpä, et todennäköisesti. Todennäköisesti lohdutat työkaveria, mietit yhdessä hänen kanssaan ratkaisuja asiaan ja yrität muistuttaa kuinka yksi virhe ei maata kaada. Usein pystymme suhtautumaan toisen mokaan tai virheeseen suuremmalla myötätunnolla ja kannustavasti samalla kun suhtaudumme omiin virheisiimme hyvin kriittisesti.
Miksi itsemyötätunto on tärkeää? Itsemyötätunto tarkoittaa suhtautumista itseensä lempeydellä ja ystävällisyydellä. Kyse ei ole siitä, että oikeutamme itsellemme mitä vain itsemyötätunnon nimissä, vaan ymmärtävästä ja lohduttavasta sekä rakentavasta suhtautumisesta itseen. Itsemyötätunnolla on yhteys henkiseen hyvinvointiin, motivaatioon ja esimerkiksi parempiin suorituksiin työelämässä. Voimakas itsekriittisyys saattaa aiheuttaa negatiivisia tunteita, kun taas itsemyötätunto voimistaa resilienssiä, jota voidaan kutsua psykologiseksi joustavuudeksi vastoinkäymisiä kohdatessa. Helposti ajattelemme, että itsensä piiskaaminen johtaa parempiin tuloksiin, mutta valitettavasti näin harvemmin on.
Ajattelen, että sosiaali- ja terveysalalla itsemyötätunto on oivallinen työväline työntekijälle jaksamisen ja oman hyvinvoinnin tueksi, jotka taas vaikuttavat tuottavuuteen ja työsuorituksiin. Sosiaali- ja terveysalalla työtä tekevät ihmiset, jotka ovat inhimillisiä ja erehtyväisiäkin. Siksi väitänkin, että itsemyötätunnolla on suuri merkitys työhyvinvoinnin näkökulmasta.
Itsemyötätuntoista vuotta 2025!