Hallituksen suunnitelma sosiaalihuollon ammattihenkilölain muuttamisesta on herättänyt syksyllä 2024 paljon keskustelua. Muutos mahdollistaisi tilapäisen toimimisen sosiaalityöntekijän tehtävissä laajemmalla koulutuksella kuin aiemmin. Tämä edellyttäisi esimiehiltä ja muilta tiimin työntekijöiltä vielä tiiviimpää uuden työntekijän perehdyttämistä ja myös valvomista sekä asettanee hyvinvointialueet uusien haasteiden äärelle jo valmiiksi tiukkojen resurssien vuoksi.
Nykyinen Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki pitää sisällään sosiaalihuollon ammattihenkilöstölle velvollisuuden ylläpitää ja kehittää omaa ammattitaitoa sekä perehtymisen ammattitoimintaa koskeviin säännöksiin ja määräyksiin. Lisäksi laissa nousee se, kuinka ammattihenkilön tulee saada tarvittava perehdytys ja tarvittavaa täydennyskoulutusta. (Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki 5§.) Sosiaalityöntekijöiden ammattitaidon ylläpitäminen vaatii myös jatkuvaa perehtymistä ajankohtaiseen sosiaalityön tutkimukseen, joka ohjaa työn kehittymistä ja liittyy laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Sosiaalityön osaamisen vaatimukset ovat monimuotoisia. Ei riitä, että sosiaalityöntekijä hallitsee lainsäädännön ja prosessit, kun työtä tehdään ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa ja kohtaamisissa. Sosiaalityön eri kentät vaativat erityisosaamista, eiväthän ortopedit tai yleislääkäritkään suorita aivokirurgiaa. Samoin esimerkiksi lastensuojelu tai vammaissosiaalityö vaatii tekijältään erityistä osaamista. Työhön sisältyy usein myös julkisen vallan käyttöä, lukuisten eettisten kysymysten kanssa taiteilua ja työskentelyä ihmisten perusoikeuksien parissa. Lisäksi sosiaalityössä on osattava olla osa tiimiä ja uitava sujuvasti moniammatillisen verkostotyön koukeroissa. Työtä on paljon ja se vaatii itsensä johtamista ja kykyä tehdä työtä itsenäisesti ja yhdessä moninaisten ilmiöiden maailmassa. Ja kaiken päälle kuorrutetaan vielä sosiaalityöntekijän omat arvot, tunteet, motiivit ja kokemukset, joiden tunnistaminen on olennaisen tärkeää auttamistyötä tehdessä. Tämän kokonaisuuden haltuun ottaminen vaatii tiivistä perehdyttämistä ja jatkuvaa tukea. Sosiaalityössä perehdyttäminen ei ole riittävää pelkäksi tueksi, vaikka se tärkeää onkin. Ammattitaidon ylläpitäminen vaatii jatkuvaa täydennyskoulutusta ja paikkoja purkaa työn mukanaan tuomaa kuormaa.
Soten Tekijät on kehittänyt yhdessä Lehti & kumppaneiden lastensuojeluun erikoistuneiden juristien kanssa NOJA-palvelun hyvinvointialueiden tueksi työntekijöiden perehdyttämiseen ja ammattitaidon ylläpitämiseen. Tukipaketti on räätälöity erityisesti uusille työntekijöille lastensuojeluun, mutta miksei myös vanhoille konkareille täydennyskoulutukseksi. NOJA tarjoaa laadukasta tukea lastensuojelun työntekijöiden ammattitaidon kehittymiseen ja työhyvinvointiin sekä asiantuntevaa, nopeaa ja tehokasta juridista apua. NOJA:sta palveluna sekä sen hyödyistä voit lukea lisää täältä.
Lue lisää täältä aiheesta:
Sosiaalityöntekijät eivät hyväksy muutoksia sosiaalihuollon lakiin – MTVuutiset.fi